27
Kas

Pırlantaya Zarar Veren Maddeler Nelerdir?

Elmaslar, en sert doğal taş olarak tanımlanırken ve ölümsüz oldukları düşünülürken bir pırlantaya ne zarar verir? Çok zor olsa da pırlanta yüzük, pırlantalı bileklik veya pırlanta küpe gibi mücevherlerinize sert darbeler uygularsanız, bu yüksek dirençli küçük taşlar çatlayıp kırılabilirler. Ayrıca, pırlanta mücevherlerinize zarar vermenin tek yolu kırmak ya da çizmek değildir, çeşitli kimyasal çözücü maddeler de pırlantalara zarar verebilir.

Pırlanta için Zararlı Maddeler

Pırlantaya zarar veren maddeler veya pırlanta için zararlı maddeler; klor, kabartma tozu, aseton, saf alkol, limon suyu, sirke, kola, amonyak, terebentin, sodyum metabisülfit, hidroklorik asit ve benzeri kimyasallardır. Bu tür maddeler pırlanta mücevherlerin zarar görmesine neden olabilir, rengini ciddi şekilde deforme edebilir, ayrıca ayarlarını bozabilir. Kolayca alabileceğiniz herhangi bir kimyasal madde iyi olabilir, ancak, değerli taşlara eklenen çeşitli metaller, klor ve diğer bazı yaygın kimyasallardan etkilenebilir. Klor, amonyak gibi kimyasallar, berraklığı artırılmış, işlenmiş bir elmasa zarar verebilir, mat ve bulanık görünmesine neden olabilir, fakat doğal, işlenmemiş bir elmasa asla zarar veremezler.

Pırlanta Takıya Klorlu Su Zarar Verir mi?

Klor, bakterileri yok etmek için kullanılan bir ağartıcıdır ve ev tipi temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Her ne kadar klor ve saf altın arasında bir reaksiyon olmasa da pırlanta mücevherlerin çoğu altın ve platin alaşımlarının bir kombinasyonu ile tasarlandığı için ana etki çeşitli alaşımlardan kaynaklanır. Klorun bir pırlanta yüzük halkası üzerindeki etkisi yavaş parçalanmadan çatlamaya ve metalinin kararmasına kadar uzanır. Pırlanta ve değerli taşlar üzerindeki klor etkisi taşa bağlı olarak değişebilir, ancak her ne pahasına olursa olsun klor ile temastan kaçınılmalıdır.

Kimyasal olarak, pırlantalara hidroklorik asit (tuz ruhu) ve nitrik asit (kezzap) ile zarar verebilir ve onları yeterince yüksek bir sıcaklıkta yakabilirsiniz, ancak asıl risk, değerli metallerini doğrudan etki ile küçültme açısındandır. O halde bile bu, genellikle oldukça uzun vadeli ve yoğun bir kimyasala maruz kalmayı gerektirir. Örneğin, her gün bir saat boyunca klorlu su ile temas, pırlanta takıların bağlantı tasarımlarına zarar verebilir (ancak pırlanta taş klordan etkilenmez). Dezenfektasyon alışkanlıklarıyla bir pırlanta takıyı, uzun süreli HCL çözeltisine batırmak, aynı sebepten dolayı kötü bir fikirdir.

Tuzlu Su Pırlanta Takıya Zarar Verir mi?

Tuzlu su, değerli mücevherler üzerinde önemli ölçüde etki edebilecek maddelerden bir tanesidir. Fakat elmasın direnç yetenekleri tuzlu suyun agresif aşındırıcılığından güçlüdür. Bu nedenle tuzlu su, pırlanta takıya zarar veremez, fakat nihayetinde montajı yapılan parçaların aşınmasına yol açabileceğinden ayarın zayıflaması veya bağlantıların gevşemesi, pırlanta taşın düşüp kaybolmasına neden olabilir.

Pırlantanın Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir elmas sonsuzluğun işaretidir, ancak tıpkı sevgi ve bağlılık ilişkilerinde olduğu gibi, ilgi ve alaka pırlanta takılarınızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Pırlantanın bakımı ve temizliği için dikkat etmeniz gereken ve düzenli olarak yapabileceğiniz çok basit şeyler vardır:

  • Klor, çamaşır suyu ve ev tipi diğer kimyasallar pırlanta taşınıza zarar vermezken, montajına zarar verebilir veya rengini bozabilir. Herhangi bir kimyasal kullanmadan önce daima pırlanta yüzük, pırlanta küpe, pırlanta bileklik veya pırlanta kolye gibi değerli takılarınızı üzerinizden çıkarmanızda fayda vardır.

 

  • Pırlanta mücevherlerinin günlük temizliğini, küçük bir kaba koymuş olduğunuz ılık sabunlu su ve yumuşak bir diş fırçası yardımı ile yapabilirsiniz. Soğuk suyla iyice durulayıp tüy bırakmayan bir bezle kurulamanız yeterlidir. Alternatif olarak kabartma tozu kullanabilirsiniz. 1-2 çay kaşığı kabartma tozu ile bir bardak sıcak su karışımı pırlanta dahil tüm takıları temizlemede harikadır.

 

  • Pırlantalı mücevherinizi kullanırken, parfüm, saç spreyi, deodorant veya saç boyası gibi kozmetiklerden uzak tutmakta yarar vardır. Bu tür maddeler, pırlanta parlaklığını ve ışıltısını matlaştıran bir birikim yaratır. Düzenli temizlik, elmas takılarınızı pırıl pırıl durumda tutar ve her zaman o çok özel ışıltısını verir.

 

  • Altın kombinasyonlu pırlantalı mücevherleri parlatmak için çok az su ve kabartma tozu ile yapılan bir macun kullanabilirsiniz. Yumuşak bir bez veya diş fırçası kullanarak pırlanta takı üzerindeki tüm kir ve lekeleri temizlediğinizden emin olduktan sonra üzerine bir miktar sirke dökerek durulayıp kurulayabilirsiniz.

 

  • Pırlanta takılarınızı bir çekmece veya mücevher kutusunda karıştırmamaya özen göstermeniz gerekir. Birbirine değen elmaslar birbirlerini ve ayrıca diğer mücevherlerinizi de çizebilir. Çizilmeleri önlemek için, pırlantalarını orijinal kutusunda, kumaş kaplı bir mücevher kutusunda veya yumuşak dokulu kâğıda sarılmış olarak muhafaza edebilirsiniz.

 

  • Kuyumcunuzu veya pırlantanızı satın aldığınız mağazayı yılda en az bir kez ziyaret edip değerli takılarınızı gevşek bağlantılar, faset aşınmalarına karşı kontrol ettirmeniz önerilir. Elmas uzmanları tarafından yapılacak olan profesyonel bakımın, öncelikle olası sorunları tespit etmesi önemlidir. Zamanla aşınmış ve kırılgan hale gelebilen altın, platin gibi pırlanta bağlantı bileşenlerinin onarımı veya yenilenmesi pırlanta taşının düşme, kaybolma riskini önler. Profesyonel bakım, mücevherlerinizi güvenli ve temiz tutarken onlara profesyonel bir “parlaklık” da kazandıracaktır.