DEĞERLİ TAŞ

Ücretsiz Pırlanta Testi

ücretsiz pırlanta testi gaziantepPırlantalar zarif ve göz alıcı takılar olarak lüksü temsil eder. Kendinizi veya sevdiklerinizi şımartmanın harika bir yoludur ve aynı zamanda yatırım aracı olarak değerlendirilebilir. Gerçek pırlantalar sadece mükemmel ışıltılar yaymakla kalmaz, birine karşı hissettiğiniz duyguların veya onlara verdiğiniz değerin aktarılması için de tercih edilebilir. Sahte pırlantaları gerçek pırlantalardan ayırmak pek çok insan için oldukça zordur. Oysa profesyonel cihazlar kullanılarak yapılan bir pırlanta testi, size elinizde tuttuğunuz pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu söyleyebilir.

Model Pırlanta olarak İstanbul şubemizde yüzde yüz doğru sonuçlar veren Reveal Diamond Detector cihazını kullanarak ücretsiz pırlanta testi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca tüm şehirlerde katıldığımız fuarlarda veya çadır günleri gibi etkinliklerde de ücretsiz pırlanta testi hizmetinden yararlanmanız mümkün! 25 Ocak 2025 itibari ile tüm şubelerimizde bu testi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

%100 Başarılı Pırlanta Test Cihazı: Reveal Diamond Detector

Mikroskop veya lup büyüteç gibi ekipmanlarla yapılan pırlanta testi, pırlantaların gerçekliğine dair yüzde yüz kesin sonuçlar vermez. Fakat TÜBİTAK Teknokent’te bulunan JTR Ar-Ge Merkezi’nde pırlanta testi için geliştirilen Reveal Diamond Detector, laboratuvar ortamında HPHT (High Pressure High Temperature) veya CVD (Chemical Vapor Deposition) gibi yöntemlerle geliştirilmiş olan sentetik elmasları saniyeler içinde ve yüzde yüz doğruluk oranıyla tespit eder.

Reveal Pırlanta Test Cihazının Avantajları

Pırlanta testi için kullanılan Reveal Diamond Detector’ün öne çıkan avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Reveal Diamond Detector, diğer pırlanta testi cihazlarıyla karşılaştırıldığında çok daha hızlı, çok daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar.
  • Kullanımı son derece kolaydır.
  • Geniş bir analiz bölümü bulunuyor olması aynı anda birden fazla pırlantanın analiz edilmesini mümkün hale getirir. Bu da zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
  • Sürekli güncelleme desteği sunulduğu için her zaman en güncel pırlanta testi olarak değerlendirilebilir.

Reveal Pırlanta Test Cihazı Neleri Test Eder?

Reveal pırlanta cihazında pırlanta testi aşaması yalnızca 3 adımda tamamlanır. Hızlı ve kolay şekilde pırlanta testi gerçekleştiren cihazın analiz kapsamı şu şekildedir:

  • Tüm boylardaki pırlantaları test edebilir.
  • D ile J renk aralığındaki pırlantaların gerçekliğini analiz edebilir.
  • Tüm kesim şekillerindeki pırlantalar için kullanılabilir.
  • Mücevher analizi yapabilir.
  • Reveal Diamond Detector, piyasadaki diğer cihazlarla mukayese edildiğinde 10 kat daha iyi netlik sunar.

Pırlanta Testi Yaptırmak Neden Önemli?

Gelişen teknolojiler sayesinde laboratuvar ortamında hemen hemen her şeyin taklidini üretmek mümkün haldedir. Bu durum pırlantalar için de geçerlidir. Bugün gerçeklerine çok büyük oranda benzeyen sahte pırlantalarla karşılaşmak son derece olasıdır. Özellikle pırlantanın gerçek olup olmadığını anlayabilecek yeterliliğe sahip olmayan bireyler için bu durum ciddi tehdit oluşturur. Gerçeğine çok benzeyen sahte pırlantalar satın almak yalnızca ekonomik kayıp anlamına gelmez. Aynı zamanda sevdiklerinize yapmış olduğunuz sürprizin değerini de ciddi oranda düşürür. Güvenilir pırlanta markaları size her zaman pırlanta testi yapılmış gerçek pırlantalar sunar.

Reveal Diamond Detector ile gerçekleştirilen pırlanta testi sonucunda ortaya çıkan JTR Mücevher Raporu; elinizde bulunan ürünün tarafsız, sorumlu, güvenilir, şeffaf bir laboratuvar tarafından denetlendiğini gösterir.

Bu noktada “pırlanta değer kaybeder mi?” sorusunu da cevaplandırmak gerekebilir. Nitekim satın alınan pırlanta takılar zaman içinde çevresel faktörlere veya kullanıma bağlı olarak hasar görebilir. Bu da pırlanta takıların değerinin düşmesine neden olur. Pırlanta testi, pırlanta takıların değerinin yeniden hesaplanmasına yardımcı olabilir.

Pırlanta Testinde 4C Kriterleri Ne Anlama Gelir?

Gerçek pırlantaların kalite standartları 4C kriterleri üzerinden belirlenir. Bu kriterler color, carat weight, cut, clarity; yani renk, karat ağırlığı, kesim ve berraklıktır. Söz konusu kriterler aldığınız pırlantanın sertifikası üzerinde çeşitli harf ve sayı kodlarıyla belirtilmiştir. 4C kriterlerinin detaylarıysa şunlardır:

Color (Renk)

Pırlanta takılarda kullanılan taşın rengi, o takının değeri üzerinde etkilidir. En beyaz taşlar en değerli takıları oluştururken taşın rengi sarıya doğru gittikçe takının değeri düşer. D ile Z arasında değişen renk skalasında D en beyaz, Z ise en sarı taşları göstermek için kullanılır. Bu harf değerleri ise ekstra beyaz, beyaz, beyaza yakın, çok hafif renkli, hafif renkli olmak üzere beş grupta değerlendirilir. Bir pırlantanın rengi pırlanta testi ile anlaşılabilir. Beş grupta değerlendirilen pırlanta renk sınıfları şunlardır:

Ekstra Beyaz / Renksiz (Colorless) / D-E-F

Genellikle şeffaf pırlantalardır. Değeri en yüksek olan olan gruptur. Bu pırlantalar ışığı etkili şekilde yansıtır. En iyi renk pırlanta olarak değerlendirilen D renk pırlantalarda herhangi bir renk bulunmazken E ile F değerlerine sahip pırlantaların renkleri ancak gemologlar tarafından görülebilir.

Beyaz / Neredeyse Renksiz (Nearly Colorless) G-H-I-J

Bu gruptaki pırlantaların rengi yalnızca beyaz zemin üzerinde, alt açıdan bakıldığında görülebilir. Taş tek başındayken rengi fark etmek mümkündür ancak pırlanta takılar üzerine yerleştirildiklerinde fark edilmeleri daha zordur.

Beyaza Yakın / Zayıf Sarı (Faint Yellow) / K-L-M

Yukarıdan bakıldığında çok hafif renk görmek mümkündür. Fakat bu rengin profesyonel olmayan kişiler tarafından anlaşılması yine de çok zordur. Fiyatlarının diğer iki gruba kıyasla uygun olması nedeniyle en çok tercih edilen pırlanta gruplarından biridir.

Çok Hafif Renkli / Çok Açık Sarı (Very Light Yellow) / N-O-P-Q-R

Bu pırlanta grubunda çok açık sarı veya kahverengiye yakın renk tonları görülebilir. Bu pırlantaların rengi hem işlenmeden önce hem pırlanta takılar üzerinde görülebilir.

Hafif Renkli / Açık Sarı (Light Yellow) / S-T-U-V-W-X-Y-Z

Pırlanta renk sıralaması içinde en sonda yer alan gruptur. Sarı veya kahverengi pırlantalardır. Fiyatları son derece düşüktür ve genellikle pırlanta olarak değerlendirilmezler. Bu yüzden pırlanta takı yapımında çok fazla tercih edilmezler. Bu gruptaki pırlantaların değersiz olduğunu anlamak için herhangi bir pırlanta testi gerekmez.

Carat Weight (Karat Ağırlığı)

Karat, pırlanta taşının ağırlığını ifade eder. Karat boyutla ilgili değildir, ağırlıkla ilgili bir birimdir. 1 karat 0,2 gram, yani 200 miligrama karşılık gelir. Standart tektaş yüzüklerde kullanılan, ham olmayan işlenmiş pırlantalar genellikle 0,5 karattan daha ağır olmaz. Pırlanta karatları arttıkça pırlanta takının değeri de artar. Pırlanta takıların karat ağırlığı pırlanta testi ile anlaşılabilir.

Cut (Kesim)

Yuvarlak kesim, oval kesim, damla kesim gibi kavramlar kesim türlerini ifade eder. Oysa 4C kriterlerinde önemli olan kesim kalitesidir. Bir pırlantanın kesim kalitesi ne kadar yüksek olursa değeri de o kadar yüksek olur. Ayrıca pırlanta kesimleri şu uluslararası standartlara göre ölçülür:

  • Excellent (Mükemmel): Bu kesim türünde simetri mükemmeldir. Işık olabilecek en iyi şekilde yansıtılır. En değerli pırlanta kesim türüdür.
  • Very Good (Çok İyi): Mükemmel kesime son derece yakındır. Işığın büyük kısmını yansıtarak iyi parlaklık sunar. Mükemmel kesimden ayırt edilmesi genellikle zordur.
  • Good (İyi): Parlaklık iyidir ancak ışığın bir kısmı kaçar. Mükemmel ve çok iyi pırlanta kesimlerine oranla daha uygun fiyatlıdır.
  • Fair/Poor (Vasat): Işık daha az yansıtıldığı için parlaklık iyi değildir.

Kesim kalitesi, pırlanta kalitesi ile doğru orantılıdır. Bu yüzden bir pırlantanın kesiminde ne kadar büyük ustalık varsa, o pırlantanın kalitesi de o kadar iyi olur.

Clarity (Berraklık)

Berraklık, pırlantaların oluşumu sırasında yüzeyde meydana gelen izleri veya sonradan ortaya çıkan hasarları belirtir. Uluslararası standartlara göre belirlenmiş olan berraklık sınıfları şunlardır:

  • LC – Loupe Clean (Lup Temizi): Berraklığın en üst sınıfı olan LC’de, bir pırlanta büyüteci olan lupla 10 kata kadar yakınlaşarak bakıldığında herhangi bir iz görülmez. Genellikle Avrupa merkezli kuruluşlar tarafından kullanılır.
  • FL – Flawless (Kusursuz): LP sınıfının Amerika’da kullanılan versiyonudur. Pırlanta parlaklık değeri maksimum seviyededir.
  • IF – Internally Flawless (İçi Kusursuz): İçinde herhangi bir kusur olmamakla birlikte mikroskopla bakıldığında dışında küçük hasarlar görülebilir.
  • VVS – Very Very Slightly Included (Çok Çok Hafif İzli): Lupla bakıldığında herhangi bir iz görünmez ancak mikroskopla bakıldığında çok çok küçük izler görülebilir.
  • VS – Very Slightly Included (Çok Hafif İzli): Lupla bakıldığında izlerin görülür. Yine de temiz taşlar grubunda yer alırlar.
  • SI – Slightly Included (Hafif İzli): Lupla bakıldığında izleri net bir şekilde görmek mümkündür.
  • I (Included) / P (Pique) – İzli: Mikroskop ve hatta lup kullanımına gerek olmadan, gözle görülebilecek izlere sahip taşlardır.

Pırlanta berraklık dereceleri pırlanta takıların fiyatını belirleyen en önemli unsurlar arasındadır. Pırlanta berraklık sıralaması içinde en üstte bulunan LC ve FL değerlerine sahip taşlar son derece nadir bulunur ve bu yüzden fiyatları çok yüksek olabilir.

Pırlanta Sertifikaları Nelerdir?

JTR, HRD, GIA, AGS, IGI ve EGL de dahil olmak üzere çok sayıda pırlanta sertifikası bulunur ve bu sertifikaların her biri belirli uluslararası standartlara sahiptir. Bu sertifikalar arasında Türkiye’de en çok kullanılanları JTR, HRD ve GIA sertifikalarıdır.

JTR Sertifikası

Pırlantaların orijinalliğini güvence altına alan JTR sertifikası tüm mücevherleri tescilli ve yenilikçi teknolojilerle test ederek raporlar. Raporları hazırlarken 4C kriterlerini ve ISO standartlarını dikkate alır. JTR sertifikası sahte veya değersiz pırlantalar alma riskini ortadan kaldırmak. Ayrıca geçerliliği olan bir sertifika olduğundan JTR sertifikalı pırlanta bozdurmak sertifikasız pırlantalara oranla çok daha kolaydır.

GIA Sertifikası

1931 yılında kurulmuş bağımsız vakıf Gemological Institute of America tarafından geliştirilen standartlara dayanan GIA sertifikası 4C kriterlerini dikkate alır. Bu kriterlere göre değerlendirilen her bir pırlanta için özel bir rapor hazırlanır. Hazırlanan bu rapor pırlantaların garanti belgesi niteliğindedir. GIA sertifikalı pırlanta uluslararası standartlara sahiptir.

HRD Sertifikası

1976 yılında kurulan Belçika merkezli bir kuruluş tarafından verilen HRD sertifikası da diğer sertifikalar gibi 4C kriterlerini esas alır. HRD sertifikalı pırlanta takılar gönül rahatlığıyla satın alınabilir.

Ücretsiz Pırlanta Testi İstanbul Mağazamızda!

“Pırlanta nasıl anlaşılır?” veya “Pırlanta taş nasıl anlaşılır?” gibi sorulardan kurtulmak artık çok kolay! Model pırlanta olarak ücretsiz pırlanta testi hizmeti veriyoruz. Reveal Diamond Detector cihazıyla gerçekleştirdiğimiz testlerde pırlanta sınıfları ve pırlanta özellikleri gibi konularda yüzde yüz doğru sonuçları ulaşıyoruz. Eğer siz de pırlanta sertifika sorgulama işlemleri yaptırmak veya elinizdeki pırlantanın gerçek olup olmadığını öğrenmek isterseniz sizleri Model Pırlanta şubelerimize bekliyoruz.

Call Now Button